MAKALELER

GÜNDÜZ DÜŞLERİ (16.08.2013 18:45:05)

Sokakta, otobüste bazı insanlar görürsünüz kendi kendilerine konuşurlar el kol hareketi yaparlar sanki kimsenin görmediği bir filmi görüyor hatta dahası o filmde oynuyor gibidirler. Deli de değildir bunlar normal insanlardır. Peki, nasıl oluyor da böyle davranıyorlar? O sırada “gündüz düşü” görüyorlar ve o düşü yaşıyorlar.

Zaman zaman bazı olumsuzluklar yaşarız. Örneğin; dün gece eşinizle bir sorun yaşadınız, ya da geçen hafta öğretmeniniz size haksız yere bağırdı veyahut da işyerinde evvelsi gün müdürünüz sizi payladı.

Bu türden olumsuzlukları daha sonra hatırladığımızda ne olur? Sanki o olayı yine yaşıyormuşuz gibi o görüntü gözümüzün önüne gelir ve aynı duygu durumuna gireriz. Öfkemiz kabarır, karnımıza bir ağırlık gelir oturur, olayın büyüklüğüne göre bazen kızarır hatta terleriz, aynı stres gelir bizi bulur ve daha birçok şey…

İster üç saat önce olsun isterse üç yıl önce, geçmişte yaşanan bir olayı hatırımıza getirdiğimizde sanki o olayı tekrardan yaşıyormuşçasına bir duygu durumuna girdiğimiz zaman biz de “gündüz düşü” yaşamaya başlarız. Genelde olumsuz bir olayı hatırladığımızda ya da bu olayı bir başkasına anlatırken olur bu durum.

Gündüz düşlerinin şöyle bir tehlikesi var: Biz o olayı sanki gerçekten o an oluyormuşçasına yaşadığımız ve o duygu durumuna girdiğimiz için bilinçaltımız da duygularımıza göre şekillendiğinden bize o olayı görselleştirerek bir fotoğraf gibi bir film gibi yeniden bize sunar. Peki, bunun sonucunda ne mi olur? O olayı her düşündüğünüzde yani yaşadığınızda vücut tepkileriniz ve fizyolojiniz de olaya ilişkin bir yapılanma içine girer. Bunun size bedensel ve ruhsal olarak verdiği zarar bir yana o anki durumunuz o sırada yaşadığınız ilişkileri de etkileyeceğinden, bakış açınızın sübjektif olmasına bağlı olarak vereceğiniz tepkiler de sorunlu olacaktır.

Düşünün, bir memurun herhangi bir vatandaşla yaşadığı dünkü olumsuz olayı bir çalışma arkadaşına anlatmasından hemen sonra karşısına gelen başka bir vatandaşa güleryüzlü davranması ne kadar mümkün olabilir?

NLP yöntemleri ile gündüz düşleri yaşamaktan kurtulabiliriz, NLP teknikleri ile öfke kontrolü yapabiliriz, NLP teknikleri ile kendi dünyamızın efendisi olabiliriz. Duygular ve olaylar bizi yönetemez biz onları yönetebiliriz.


E-Posta Adresiniz
NLP İzmir Alsancak NLP NLP Kişisel Gelişim NLP Koçluk Ortaca NLP Ortaca Kişisel Gelişim KSK NLP Karşıyaka Kişisel Gelişim Karışıyaka NLP Kişisel Gelişim İzmir Marmaris Kişisel Gelişim OK AJANS