MAKALELER

KADINLAR VE ERKEKLER (2) (10.02.2013 21:59:05)

Birgünden bir güne yaptığım bir şey için teşekkür ettiğini görsem. İkimiz de çalışıyoruz. Beyefendi geliyor ve koltuğa kuruluyor. Tamam babasından öyle görmüş ama annesi çalışmıyor, ben çalışıyorum. Tamam, bana göre daha stresli bir işte çalışıyor kabul ediyorum ama bari çöpü çıkarsa, ne bileyim çorabının birini salondan diğerini yatak odasından bulmasam. Arkasını toplamaktan bıktım. Hepsinden geçtim eline sağlık desin yahu. Yeni bir elbise giyiyorum farkında değil. Saçımın rengini değiştirdim oralı olmadı. Beni görmüyor, fark etmiyor bir tatlı söz bir iltifat duymuyorum. Neredeyse iki yabancı gibiyiz. Sadece sırnaşmayı biliyor. Gelsin sarılsın gitsin sarılsın. Sen önce ortalığa saçtığın dağınıklıkları topla da sonra bir şeyler bekle”

“Hah bak doğru dedin. İki yabancı olduğumuz doğru. Kızım sen ellere süsleniyorsun. Sen benim için kaç kere süslendin. Boğazına kadar kapalı pijamalarla yatağa giriyorsun. Senden kimse beş çeşit yemek istemiyor ki. İki yumurta kır yiyelim ama şöyle koltuğa geçip sarılalım. Kafamı kaşı sırtımı kaşı. Ne bileyim bir günden bir güne de yatakta yorgun olma be yahu. Lütfeder gibi sevişiyorsun. Kendimi sürekli reddediliyor olmaktan dolayı sapık gibi hissetmeye başladım.”

Nasıl ki farklı dilleri konuşan insanların konuştuğu dili bilmediğimizde o kadar çabalamamıza, vücut dili ve mimiklerimizi kullanmamıza rağmen iletişim kuramıyorsak ya da kurduğumuz iletişim temel bazı ihtiyaçlarımızı karşılamaktan öteye gidemiyorsa, bizim için önemli olan ama sevgi dili bizden farklı olan kişilerin de sevgi dilini öğrenemediğimiz takdirde ne yaparsak yapalım iletişim kurmada yeterince başarılı olamayacağımız gibi sarf ettiğimiz çabalar da karşılığını bulmayacaktır.

Yukarıdaki örnekte kadının sevgi dili iki tane olup hizmet dili ve onaylayıcı kelimelerdir. Erkeğinki ise fiziksel temastır.

Eşinizin baskın sevgi dili “Onay Kelimeleri” ise; “Bu giysiler içinde harika görünüyorsun.” “Ah bu fular/kravat sana çok yakışmış.” “Dünyanın en iyi imambayıldı pişireni/buji değiştireni sen olmalısın.” “Bu akşam bulaşıkları yıkadığın için/gömleklerimi ütülü bir halde gardıropta bulduğum için/arabamı yıkadığın için/depoyu temizlediğin için/yatak odasını boyadığın için… teşekkür ederim.” “Çöpü attığın için teşekkür ederim bana çok yardımcı oluyorsun.” Demek onun kalbini kazanmak için en geçerli yöntemdir.

Sevgi dili onaylayıcı kelimeler olan bir partneriniz varsa ve ondan bir şey istediyseniz çoğunlukla yapmayacaktır. Ancak yaptığı her güzel şey için onu sevgi dolu sözcüklerle onayladığınızda ve onurlandırdığınızda birçok şeyi kendiliğinden yaptığını göreceksiniz.

İstediğiniz bir şeyi yaptırmak için eşinizi şımartmanız gerektiği anlamına gelmemektedir bu öneriler. Sevginin amacı istediğinizi elde etmek değil sevdiğiniz kişiyi mutlu edecek bir şeyler yapmaktır.

Teşvik edici sözler de onaylayıcı kelimeler söylemenin diğer bir yoludur. Eşiniz, kendisine güvenmediği alanlarda potansiyelini gerçekleştirmek için sizin teşvik edici sözlerinize ihtiyaç duyuyor olabilir. Eşiniz o ya da bu alanda henüz ortaya çıkmamış bir potansiyele sahip olabilir. Belki de bu potansiyel ortaya çıkmak için sizin teşvik edici sözlerinize ihtiyaç duyuyordur.

Burada önerilen; eşinize sizin istediğiniz bir şeyi yapması için baskı yapmanız değildir. Zaten sahip olduğu ama yeterince farkında olmadığı bir alanda gelişmesi için ona cesaret verin, destekleyin, teşvik edin.

 Bazıları, “teşvik etme”yi eleştirmek olarak anlayabilir. Örneğin eşinizin fazla kilolarını sürekli eleştirmek ve sonra da spor yapmasını söylemek onu teşvik etmek değildir. Herhangi birisi, bir şeyi yapmaya gerçekten hazır değilse bu konudaki sözlü ifadeler daha çok aşağılama ya da eleştirme olarak algılanır.

Sevgi ifadelerini söylerken ağzımızdan çıkanları, ifadelerimizi;  sesimizin tınısının ve vurgusunun, vücut dilimizin de desteklemesine dikkat etmeliyiz “Bu akşam bulaşıkları yıkamak benim için zevk” ifadesini sevgiyle veya alayla söyleyebilirsiniz.

Eşimiz isteklerimizi talep gibi algılıyorsa karşılıklı yakınlığımız ve sıcaklığımız ortadan kalkar, zaman içinde birbirimize yabancılaşırız. Eşinizden bir şey rica ettiğinizde onun değerini ve becerilerini onaylarsanız, yaptığınız şey aslında onun, sizin için anlamlı ve önemli şeyler yapabileceğini, bu güce sahip olduğunu ifade etmektir.

İnsanların en temel ihtiyaçlarından biri de takdir edilmektir ve onay kelimeleri birçok kişide bu ihtiyacı karşılar. Eğer kelimelerle aranız iyi değilse ancak eşinizin baskın sevgi dili de onay kelimeleriyse bir defter tutmanız iyi olacaktır. Bu deftere, sevgiyle ilgili bir makale okurken, bir şeyler dinler ya da izlerken ya da bir arkadaşınız bir başkası hakkında olumlu bir şeyler söylediğinde not edin. Zamanla eşinize sevginizi ifade etmek için yararlanacağınız zengin bir kaynak oluşturmuş olursunuz.

Başkaların yanındayken eşinizi övün ve yüceltin. Bir başarınızdan dolayı kutlandığınızda hissettiğiniz gururu mutlaka eşinizle paylaşın.

Baskın sevgi dili fiziksel temas olan bir erkek için çok zor yapılan yemeklerle donatılmış bir sofra yerine dokunmalar, sırt kaşımaları, baş okşamaları ve cinsellik çok daha fazla anlamlıdır.

Uzun zamandan beri fiziksel temasın sevgiyi iletmekte etkili bir yol olduğunu biliyoruz. Dokunularak sevilen, kucaklanan çocukların duygusal yönleri uzun süre boyunca fiziksel temastan mahrum kalan çocuklara oranla daha güçlü geliştiğini biliyoruz. Ancak fiziksel temas eşler arasındaki sevgiyi iletmek için de güçlü bir araçtır. Elele tutuşmak, sarılmak, öpüşmek, cinsel ilişkiye girmek… kişinin eşine olan sevgisini ifade etme biçimleridir. Bazı insanlar fiziksel temas olmadan sevildiklerini hissetmezler.

Baskın sevgi dili fiziksel temas olan çocuklar ve büyükler yüzlerine atılan bir tokattan da diğerlerine göre çok daha fazla etkilenirler. Şefkatli bir sarılma da benzer nedenle, seni seviyorum demenin çok güçlü bir ifadesi, haykırışı olabilir.

 Hangi dokunuşların eşinizi mutlu ettiğini anlamanın yolu ona dokunmaktır. Her kişinin duyarlı bölgeleri bir diğerinden farklı olabilir. Ona kendi tarzınızla ve kendi istediğiniz zamanlarda dokunmak için ısrarcı olmayın. Onun sevgi dilini konuşmayı öğrenin. Size ya da bir önceki partnerinize zevk veren bir dokunuş ona zevk vermek zorunda değildir. Dokunacak yeni yerler, yeni yöntemler size de ona da heyecan verir. Hiç masa altı yöntemi denemediyseniz dışarıda yemek yemek ilginç bir hale gelebilir.

Sevgi dokunuşları bir masaj kadar uzun sürebildiği gibi fincana kahve doldururken elinizi onun omzuna koymak ya da evin koridorunda karşılaştığınız zaman şöyle bir deyivermekte olduğu gibi bir anlık da olabilir. Üstü kapalı sevgi dokunuşları çok zaman almaz ama çok şeyler ifade eder. Eve geldiğinizde baskın sevgi dili fiziksel temas olan eşinize sarılıp onu öpmek eşiniz için paha biçilmezdir.

Baskın sevgi dili fiziksel temas olan eşiniz için yapabileceğiniz en önemli şey, kriz zamanlarında ona olan sevginizi daha fazla ifade etmektir ve bunu ona sarılarak yapmalısınız. Krizler sevgiyi ifade etmek için kaçırılmayacak fırsatlardır. Şefkatli dokunuşlarınız kriz sonrasında da akılda kalacaktır. Ancak dokunmayı ihmal ederseniz bu da unutulmayacaktır.

Flört döneminde elele tutuşmayı, sarılmayı öpüşmeyi çiftin her iki üyesi de isterken evlilikle birlikte baskın sevgi dilleri kendini göstermeye başlar. Baskın sevgi dili fiziksel temas olan birisi için eşinin, onun dokunmalarına ve yaklaşmalarına cevap vermemesi, içe kapanma, kendini çekme, reddedildiğini ya da sevilmediğini düşünme nedenidir. Oysa örneğin partnerinin baskın sevgi dili hizmet eylemleri ise o, yemekleri hazırlayarak, evi temizleyerek, çamaşırları yıkayıp, ütüyü yaparak sevgisini gösterdiğini düşünecektir.

Özellikle erkeklerin cinselliğe düşkün olması onların baskın sevgi dilinin fiziksel temas olduğu anlamına gelmez. Cinselliğe düşkün olduğu için kendi sevgi dilinin fiziksel temas olduğunu sanan erkek, eşinin ona yeterince zaman ayırmadığını, dinlemediğini, eleştirilerini aşağılayarak yaptığını düşündüğünde ya da eşinin onu kapıda karşılamasının çok önemli olduğunu hissettiğinde baskın sevgi dilini saptamak konusunda yeniden düşünmelidir. Eşinizin eleştirel ve yargılayıcı sözleri gerçekten canınızı sıkıyorsa baskın sevgi diliniz onaylayıcı kelimelerdir. Eşinizin size yeterince zaman ayırmadığını, dinlemediğini düşünüyorsanız baskın sevgi diliniz kaliteli zaman geçirmek olabilir. Eşinizin sizi kapıda karşılaması ya da mükemmel sofralar kurması sizin için çok önemliyse baskın sevgi diliniz muhtemelen hizmet eylemleridir.

Yapmaya çalışmanız gereken kendinizi haklı çıkarmak değil anlaşmak ve uzlaşmaktır. Sevgi hataların çetelesini tutmaz.


E-Posta Adresiniz
NLP İzmir Alsancak NLP NLP Kişisel Gelişim NLP Koçluk Ortaca NLP Ortaca Kişisel Gelişim KSK NLP Karşıyaka Kişisel Gelişim Karışıyaka NLP Kişisel Gelişim İzmir Marmaris Kişisel Gelişim OK AJANS