20 ADIMDA ÇOCUĞUMUN ÖĞRENMESİNİ NASIL ARTTIRABİLİRİM? (31.07.2013 15:33:13)
Her ne kadar sınav sistemleri sürekli değişiyorsa da ülkemizin gerçeği çocuklarımızın okuldaki periyodik sınavların yanı sıra ÖSYM’nin hazırladığı toplu sınavlara girmek zorunda olmasıdır. İlköğretim birinci sınıftan itibaren çocuğumuzun ders çalışma alışkanlığının oluşması, kendi sorumluluklarının bilincinde olmasıyla gerçekleşir.
1.Günlük tekrarın önemini çocuğunuza kavratın. Öğrendiklerimiz “kısa süreli hafıza” bölümüne kaydedilir. 24 saat içinde tekrarlanmazsa öğrenilen konular %85’e varan oranlarda unutulur. Oysa her gün, okuldaki derslerin her birinin 5’er dakikalık tekrarını yapmak bu bilgilerin unutulmasını önler. Derslerin sınavları ortalama 10 saatlik periyotlarla yapılır. Çocuğunuz ya her gün o gün işlenen 40 dakikalık dersi 5 dakika çalışarak tekrar edecek ya da 40X10=400 dakikada işlenen bilgiyi sınavdan bir gece önce yeniden öğrenmeye çalışacaktır. Bu nedenle günlük tekrarlar bilginin kalıcı olmasını sağlamak bakımından çok önelidir.
2. O gün verilen ödevi o gün yapması alışkanlığının gelişmesine yardımcı olun: Örneğin pazartesi günü Türkçe dersi işlenmiş ve öğretmen ödev vermişse bir sonraki Türkçe dersi perşembe günü olsa bile çocuğunuz çarşamba günü değil pazartesi günü ödevini yapma alışkanlığını geliştirmelidir.
3. Ertesi günün derslerini farkında olmasına yardımcı olun: Çocuğunuz ertesi günün programını bilerek okula gitmelidir. Ekstra götürmesi gereken çizim, beden eğitimi çantası gibi malzemeleri geceden hazırlamalıdır. Sabahleyin telaş içinde resim dosyasını aramasına, çantasını hazırlamasına izin vermeyin.
4. Eksiklerini saptamasını sağlayın: Her gün günlük çalışmaları bittikten sonra kendisini eksik hissettiği bir dersten birlikte kararlaştırdığınız bir süre çalışmasına destek verin.
5. Ona iyi bir aydınlatma ve çalışma ortamı sağlayın. Çocuğunuz programa uyduğunda övün.
6. Planlarınızı Paylaşın: Düzenli olarak aile toplantıları yapın ve bu toplantılarda çocuğunuza rol modeli olun. Kendi planlarınızdan bahsedin. Çocuğunuzun da kendi planlarını yapması için ona yardımcı olun.
7. Araştır, sor, oku, anlat, tekrar et metodunu çalışma aracı olarak kullandırın: Sayısal ya da sözel herhangi bir ders ya da konuda çalışmaya başlamadan önce çocuğunuza önce o konunun genel olarak ne hakkında olduğunu anlaması için araştırması gerektiğini daha sonra konunun ana başlıkları ile ilgili olarak kendisinin sorular üretmesi gerektiğini daha sonraki aşamada bu soruların cevaplarını bulması için okuması ve cevapları kendi kendine anlatması ya da sayısal bir ders ise çözmesi gerektiğini en sonunda da bütün bu çalışmayı tekrar etmesi gerektiğini anlatın.
8. Mantıklı hedefler belirleyin: Çocuğunuza 45’ten 95’e atlamak imkansız gelebilir. Makul ve mantıklı hedefler koyarak hedefi küçültün ulaşılabilir hale helmesini sağlayın. Gösterdiği her çaba için onu tebrik edin.
9. Matematiği gerçekçi yapın: Basit kesirleri mutfakta öğretin. ½’nin yarım ekmek olduğunu ¼’ün çeyrek domates olduğunu keşfetmesini sağlayın. Bulunduğunuz odanın enini boyunu yüksekliğini birlikte ölçün, hacmini birlikte hesaplayın. Kurabiyeleri çatalları saydırın. Yemek ölçeklerini birlikte sayın. Matematiği gerçek hayatla ilişkilendirmek çocuğunuzun öğrenme ilkelerini anlamasını kolaylaştırır.
10. Okul takip çizelgesi tutun: Çocuğunuzun yıllık çalışmasını gösteren bir çizelge hazırlayarak neleri öğrenmekte olduğunu takip edebilirsiniz. Bu konulara denk gelen notlarını da kaydedin. Hangi konularda güçlük çektiğini daha iyi anlayabilirsiniz.
11. Problemlerine yardımcı olun (Sorunlarıyla ilgilenin): Çocuğunuzun okulda sürekli tekrar eden bir problemi olduğunda çocuğunuzun öğretmeniyle konuşun ve problem, çözmek için planlar yapın.
12. Dinlenme yöntemlerini öğretin: Eğer çocuğunuz sınavda panikliyorsa ona küçük dinlenme ve rahatlama tekniklerini öğretin. Önce karnından yavaş ve rahat nefes almasını sağlayın. Daha sonra nefes verirken fısıltıyla D-İ-N-L-E-N demesini söyleyin. Çocuğunuza gerginliği ve iç konuşmaları arttığında bu yeni yöntemi uygulaması için cesaretlendirin. Bunu siz de uygulayabilirsiniz.
13. Sınavlarda kendine güvenmesi gerektiğini empoze edin: Bazı çocuklar bir sınavda başarılı olmak için aşırı çalışma ihtiyacı duyar. Eğer sizin de çocuğunuz bu kategoriye giriyorsa her gün kısa tekrarlar içeren uygulanabilir makul bir çalışma planı hazırlamasına yardımcı olun. Çocuğunuzun kendisine güvenini arttıracak deneme sınavlarına girmesi ya da bunları evde kendine uygulaması için özendirici olun.
14. Televizyon izleme vaktini sınırlayın: Çocuğunuzun haftada kaç saat televizyonun başında vakit geçireceğine birlikte karar verin. Programları önceden birlikte seçin. Yatma ya da ders çalışma saatlerine denk gelen programları kaydederek daha sonra yine birlikte kararlaştıracağınız saatlerde seyretmesine önayak olun. Aile olarak yılda bir hafta televizyon izlememe kararı alın. Bu süre içinde ailecek birlikte vakit geçirin, sohbet edin. Bu süre daha zevkli işlerin yapılmasına ya da öğrenilmesine vesile olabilir. TV’yi çocuğunuzla birlikte izleyin: Onun ne izlediğinden haberiniz olsun. Özellikle küçük çocuklar gerçek ile hayali karıştırabilir. Zaman zaman açıklamalar yaparak ona yardımcı olun. Reklamları tartışın ki çocuğunuz bilinçli tüketici olabilsin.
15. Beraber okuyun: Bütün ailenin aynı anda katılabileceği bir okuma saati ayarlayın. Çocuklar anne ve babalarını okurken görmeye ihtiyaç duyar. Çocuğunuza “oku” demek yerine ir rol model olarak örnek olmak çok daha etkilidir. Okumak onun kelime dağarcığını arttıracak konuşurken kendisine daha güvenli olmasını da sağlayacaktır.
16. Birlikte sesli okuyun: Çocuğunuz okumaya başlasa bile ona kitap okumayı sürdürün. Ona da okutturun. Okuma yanlışlarını düzeltirken saldırgan ve kırıcı olmayın. Okumada güçlük çektiği yerleri siz okumayın. Bırakın o okusun. Bitirince teşekkür edin, onu övün.
17. Öğretici oyunlar oynayın: Boş vakitlerinizde ailecek öğretici geliştirici oyunlar oynayın. 5-99 yaş aralığındakilerin oynayabileceği oyun setlerinden evinize alın. Çocuğunuzun nasıl geliştiğinizi gözlemleyin, ilgi alanlarını keşfedin yeni alanları keşfetmesine olanak sağlayın. Büyüklerle kurulan diyalog ve oyunlarda rol alma faaliyetleri çocuğunuzun özgüvenini arttıracaktır.
18. Hobiler geliştirmesine yardımcı olun: Birlikte oyun oynamalarınız sırasındaki gözlemleriniz, onu hobilere yöneltirken yardımcı olacaktır. Bu yönelimin, sizin istediğiniz alanlarda değil onun ilgi gösterdiği alanlarda olmasına fırsat verin.
19. Soruları cevaplayın: Çocuğunuzun sorularını geçiştirmeyin. Bilmiyorsanız birlikte araştırın. Ayrıca bir gezi planladığınızda önceden birlikte araştırma yapın. Gideceğiniz yerin tarihini, gezilecek görülecek yerleri birlikte listeleyin. İyi bir dinleyici olun: Çocuğunuz derdini, gününü, deneyimlerini, düşüncelerini anlattığında sözünü kesmeyin araya girip eleştirmeyin. Bitirmesini bekleyin. Verdiğiniz cevaplar tek kelimelik olmasın ya da baş sallayarak cevap vermeyin. Onu önemsediğinizi hissettirin. Onu sadece yanlışlarını düzeltmek için dinlemeyin. Dinlerken yüzüne bakın, başka bir şeyle uğraşmayın. Boyu sizden küçükse diz çökün yüz yüze konuşun.
20. Okulunda görev alın: Çocuğunuzun gittiği okulun faaliyetlerini destekleyin. Çocuklar anne babalarının okulda olmasından hoşlanır. Ayrıca okulun da sizin desteğinize ihtiyacı var. Öğretmeniyle de diyalog halinde olun: Öğretmeniyle konuşmak için sorun çıkmasını beklemeyin. Diyalogu ilk günden başlatın ve sürdürün. Öğretmenin yaptığı uygulamaları takdir edin, hissettirin.
Başarı ve mutluluk sizden yana olsun…