Koçluk Nedir?

Koçluk sıklıkla psikoterapistlik, eğitmenlik, mentörlük, liderlik… ile karıştırılmaktadır. Koçlar danışmanlık hizmeti verdiklerine arkadaşlık da yapmazlar.

Peki öyleyse nedir koç? Koç; gelişmiş empatik özellikleriyle, kendisine danışanı gizlilik ilkelerine uyarak, karşılıklı saygı ve güven çerçevesinde, yargılamadan, tarafsız ve koşulsuz olarak içtenlikle dinler ve kendisine danışanının, olmak istediği kişiliğe, varmak istediği durağa kadar ulaşmasında onunla birlikte yolculuk eder, danışan kişiye refakatçilik yapar. Bu yolculuk esnasında sorular sorarak, danışan kişinin de kendi kendisine sorular sormasını sağlayarak onun kendini tanımasına, farkındalığının artmasına katkıda bulunurken yeni hedefler belirlemesine yol haritası çizmesine yardımcı olur.

KOÇ NE YAPAR?

Koç, ona danışanın motive olmasında, odaklanmasında, dikkat ve özgüveninin artmasında rehberlik yapar. Kendisine danışanı genellemelerin, sınırlamaların güvensizliğin bataklığından çıkararak onun, yepyeni bir kimlik oluşturmasına yardımcı olur. Böylelikle, geçmişe değil, geleceğe yönelik eylemleri düşünmenize, geçmişte yaşamaktan kurtulmanıza olanak sağlar.

İçsel huzurunuzun oluşmasında, mutluluk ve kişisel zenginliğinizi farkına varmanızda etkin bir rol üstlenen koç, bunlara nasıl sahip olacağınızın ipuçlarını profesyonel bir süreç içinde gösterir.

Koçluk, mutlu yaşam becerisini arttırmaya, içsel kaynaklarınıza ulaşmaya, kaynakları istenildiği biçimde ve süreklilikte kullanmanıza, hayatınızda yapmak isteyip de yapamadığınız çalışmalar ve davranışlar için eylem planı yapmanıza ve her şeyden önce sahip olduğunuz değerlerinizi fark etmeye ve bunlarla mutlu olmanıza yarayan,, bireylere ve kurumlara destek sağlayan özel bir kişisel gelişim programıdır.

KOÇUN DONANIMI

Koçluk çalışmasını yapan koçun, çalışma yaptığı alanı, sektörü bilmesi veya o konuyla ilgili bir tecrübesi olması gerekmemektedir. Önemli olan, koçun danışanını doğru, nitelikli, etik kurallar dahilinde ve yetkinlikle dinlemesi ve istediği yere varmasında yardımcı olmasıdır. Koçluk seanslarında doğrudan tavsiye, öneri, bilgi paylaşımı olmadığı için bir koçun her türlü alanda ve her sektörde çalışması mümkündür.

Koçluk; çözüm odaklıdır, değişim ve dönüşümü sağlamaya yöneliktir. Farkındalığı, liderliği, mevcut kaynakları ortaya çıkarır. Yerinde ve doğru sorulan sorular sonucu kişinin kaynaklarına, içine dönmesini sağlar. Kişinin kendisine içten ve dıştan bakmasını, kendine güven duymasını ve ihtiyaç duyduğu tüm kaynakların dışarıda değil kendi içinde olduğunu görmesini sağlar, istediği hayata kararlılıkla ulaşmasına yardımcı olur. Geleceği görmesine ve ona ulaşmasına yardımcı olan bir sistemdir.

KİMLER KOÇLA ÇALIŞABİLİR?

Liderlik yeteneklerini geliştirmek isteyenler

Özgüven sorunu olanlar

Odaklanma sorunu yaşayanlar

Çevresindekilerle (aile, iş arkadaşları, okul çevresi, astlar, üstler…) daha kaliteli ilişkiler geliştirmek isteyenler

Kendini daha iyi tanımak özkaynaklarını potansiyelini bilmek isteyenler

Bazı yönlerini geliştirmek olumsuz yaşam alışkanlıklarından kurtulmak isteyenler

Kendini ve yaşamını sorgulayanlar, daha iyiyi isteyenler

İş okul ve veya özel yaşamlarında bir vizyon oluşturmak isteyenler

Risk almayı ilerlemeyi sevenler, hedef büyütmek isteyenler

Hayatlarıyla ilgili planlamalar yapıp bunları gerçekleştirmek için gerekli motivasyonu bulamayanlar

Kısacası; 7’den 77’ye herkes ama herkes yaşam koçuyla çalışabilir.


E-Posta Adresiniz
NLP İzmir Alsancak NLP NLP Kişisel Gelişim NLP Koçluk Ortaca NLP Ortaca Kişisel Gelişim KSK NLP Karşıyaka Kişisel Gelişim Karışıyaka NLP Kişisel Gelişim İzmir Marmaris Kişisel Gelişim OK AJANS