Beden Dili Nedir?

Bazı kişiler vardır ki ne anlatırlarsa anlatsınlar keyifle dinlenirler ve zamanın nasıl geçtiği anlaşılmaz. Çünkü bu kişiler anlatımlarına; duygularını, düşüncelerini, bilgilerini ve deneyimlerini katıp pekiştirirler. Bu kişiler ses renginden jest ve mimiklere kadar dikkat çekerler.

Beden dili öğeleri; kelimeler ve kelimelerle ifade edilenler dışındaki her türlü iletişimdir. Bazen bir hareket bin söze bedeldir. İnsanlar sadece sözleriyle değil beden hareketleriyle de değerlendirilir. Beden dilini doğru çözebilen insanlar iletişim bilgi ve becerisini kazanır. İnsanlarla iletişim kurduğumuzda, söylediklerimiz kadar hareketlerimizle bıraktığımız izlenim de önemlidir. İnandırıcılık, sadece sözlerimizle değil; sözleri hangi hareketlerle sunduğumuza da bağlıdır. Beden dili; içteki samimiyeti, varılmak istenilen noktayı, özgüveni… dışa vuruşun gözle görünür şeklidir.

Beden dilini açığa çıkaran nedenlerin başında; heyecan, içgüdüler, stres ve neşe başta olmak üzere duygular, hümanizm, empatik olmak gibi kişilik karakterleri gelir.

Beden dilini; bakışlar, jest (duruş biçimi, kol ve bacak hareketleri) ve mimikler (baş ve yüz hareketleri), kişiler arasındaki mesafe, ses tonlaması ve vurgular oluşturur.

BEDEN DİLİ ÖĞELERİ:

İletişimdeki en önemli öğe gözlerdir. Gözler her şeyi anlatır; dolayısıyla beden dili için gözler ilk sırada gelir. Ayrıca yüz ifadeleri yani mimikler de çok önemlidir. Pek çok şeyi unuturuz ama bir gülüş, bir bakış hafızamızda unutulmaz izler bırakabilir. Gören gözler için, bir yüzde binlerce anlam gizlidir. ”Bazen küçük bir bakış insana dünyaları verir. Bazen de küçük bir bakış insanı cehennemin derinliklerine yollar.” diyor J.J. Rousseau.

Yapılan araştırmalara göre, kişilerin birebir kurdukları iletişimde;

Kelimelerin %7-10 oranında,

Ses ve konuşmanın% 30-38 oranında,

Beden dilinin ise % 55-60 oranında etkisi olduğu bulunmuştur.

Beden dilinin çözümlemeyi bir örnekle açıklayalım: Birisi başkalarının görüş veya davranışlarını onaylamadığı ama kendi görüşünü bildirmekten de çekindiğinde, yaptığı sözel olmayan hareketler, açığa vurulmayan bir görüşten kaynaklanan hareketler olup bunlara yerine koyma hareketleri denir. Kıyafetlerinin üzerinden hayali pamukçuklar toplamak da bu hareketlerden biridir. Pamukçuk toplayıcı genellikle bu önemsiz ve ilgisiz hareketi yaparken bakışlarını diğer insanlardan kaçırır ve yere bakar. Bu onaylamamayı gösteren en önemli işaretlerden birisi olup dinleyici sürekli olarak kıyafetlerinden hayali pamukçukları topluyorsa sözel olarak her şeyle fikir birliğinde olduğunu belirtse bile söylenenlerden hoşlanmadığı rahatlıkla anlaşılabilir.

Eğer beden dilimizi iyi bir şekilde kullanırsak veya karşımızdakinin beden dilini doğru çözümleyebilirsek; yapıcı ve kişilerin mutluluğuna, toplumun huzuruna katkıda bulunacak sağlıklı ve nitelikli bir iletişim gerçekleştirmiş oluruz.


E-Posta Adresiniz
NLP İzmir Alsancak NLP NLP Kişisel Gelişim NLP Koçluk Ortaca NLP Ortaca Kişisel Gelişim KSK NLP Karşıyaka Kişisel Gelişim Karışıyaka NLP Kişisel Gelişim İzmir Marmaris Kişisel Gelişim OK AJANS