NEDEN HIZLI OKUMAYA GEREK VAR?
E-mailler, raporlar, ders notları, kitaplar, ödevler… Okunacak bunca şey ve bunları okumak için bu kadar az zaman varken bilimsel olarak kanıtlanmış tekniklerle hem hızlı okumayı hem de okuduklarınızı hafızanızda tutmayı başararak, gereksiz bilgi yükünden kurtulabilirsiniz.
NASIL HIZLI OKUYABİLİRİZ?
Sol beyin; mantıksal, matematiksel işlemler, konuşma ve dil öğrenme gibi fonksiyonları yönetir. Sağ beyin ise; hafıza, hisler, görüntüler ve farkında olmadığımız diğer fonksiyonları yönetir. O tümü görür, şekilleri tanır. Bu nedenle sol beyinden 100 kat daha hızlı olduğu söylenmektedir. Fakat insanlar yalnız beyinlerinin sol tarafı ile okumayı öğrenmiştir. Çünkü okuma görüntü algılama süreci olarak değil, konuşmanın bir uzantısı olarak öğretilmiştir.
Bu eğitim size pratik teknikleri ve alıştırmaları öğreterek günlük yaşamınızda üretkenliğinizi ve etkinizi artıracaktır. İnteraktif bir öğrenme ortamında gözlerinizin ve beyninizin bilgiyi nasıl hızlı algıladığını keşfedecek, okuma hızınızın beş katına kadar arttığını göreceksiniz.
NLP YÖNTEMLERİNİN HIZLI OKUMAYA KATKISI NEDİR?
NLP yöntemleri ile var olan, yerleşik, eski alışkanlıklarımızdan, düşüncelerimizden, değer yargılarımızdan kurtulmamız mümkündür. Hızlı okumamızın önündeki engeller grubu temelde yanlış inançlarımız ve yargılarımız olduğundan, bu inanç ve yargılardan kurtularak hızlı bir okuyucu olmamız mümkündür.
Bir şoför saatte 30 km hızla giderken çevresini seyredebilir, yanındakiyle muhabbet edebilir, radyo kanalı va da CD değiştirebilirken, hızını arttırdıkça kendisini sadece taşıtı doğru ve eksiksiz sürmeye odaklayacaktır. Hızlı okuma süreci de temelde bu örneğe benzer. Birçok kişi konuşur gibi, yavaş okuyarak daha iyi anlayacağını sanır. Okuma hızımız konuşma hızımıza yaklaşık eşit olduğunda dakikada maksimum 200 sözcük okuyabiliriz. Beynimiz ise dakikada 1000 sözcüğü çok rahat algılayabilmektedir. Bu durumda aradaki 800 kelimeye denk gelen fark süresinde, çevremizde dikkatimizi çeken diğer uyaranlara yoğunlaştığımızdan okuduğumuza tam odaklanamayız. Bu da tekrar tekrar okumayı, okurken göz sıçramaları şeklinde geri dönmeleri beraberinde getirir ki bunlar okuma hızını azaltan temel tuzaklardır.
NLP yöntemleriyle hızlı okuma tekniklerinin birleştirilmesi, kişinin hızlı okumasını engelleyen alışkanlılarından daha kolay ve köklü bir biçimde kurtulmasını sağlayarak, başarılı ve kalıcı bir hızlı okuma yöntemine kavuşmasını sağlar.
SONUÇ:
Hızlı okuma tekniklerini öğrenerek;
Yazılı bir materyali istediğiniz hızda okuyabileceksiniz. Bir şiiri tadına vararak ve anlayarak daha yavaş, bir raporu ders notlarını ise anahtar kelimeleri seçerek çok daha hızlı bir şekilde okuma imkânı bulacaksınız.
Eğitimi almadan önce yazılı bir materyali okumakla geçirdiğiniz zaman süresinde artık hem belgeyi okuyacak, hem içinden gerekli bilgileri çekecek, hem de anahtar kelimeleri hatırlayacaksınız.
İşte, okulda, ya da boş zamanlarınızda daha hızlı okuyup daha çabuk anlayarak yaşamınızın tüm alanlarında daha üretken olacaksınız.
Eğitimi başarıyla tamamlamanızın ardından işinizin/okulunuzun başına coşkuyla döneceksiniz. Eğitimin ardından hem her gün daha da hızlandığınızı fark edeceksiniz hem de okuduklarınızı daha iyi anlayacaksınız.
Kitaplar elinizde haftalarca sürünmeyecek.
Okurken yoğunlaşamamak dikkatinizin dağılması gibi problemleriniz kalmayacak.
Anlamak için kelimeleri, cümleleri tekrar tekrar okuyup vakit kaybetmeyeceksiniz.
Ağır metinler içinde kaybolmayacak, sıkılmayacaksınız.
Hızlı ve etkin okuma becerileri sayesinde okuma hızınızın yanı sıra bilgi birikiminiz de artacak, böylelikle girdiğiniz sınavlarda daha başarılı olacaksınız.
SERKAN ÖZKAN NLP & KİŞİSEL GELİŞİM MERKEZİ
İZMİR - MARMARİS - ORTACA